
ONZE FAQ
VEELGESTELDE VRAGEN
Het rendement van de investering zit rond de 4 tot 6% wanneer u alles meeneemt in de berekening. Denk hierbij ook aan afschrijvingen en degradatie. Degradatie is de jaarlijkse vermindering van de opbrengst van de panelen. Ook is in dit percentage meegenomen het feit dat om de 10 a 15 jaar de omvormer moet worden vervangen. Dus als u percentages hoort die hoger zijn dan 4 – 6% vraag dan vooral hoe de berekening is gemaakt.
Onze huisscan berekent de afmetingen van je huis nauwkeurig, waardoor wij je een heldere en realistische offerte kunnen bieden voor de mogelijkheden tot verduurzaming en de bijbehorende prijzen. Om echter een feilloze installatie te garanderen, hebben we ook een beeld nodig van de binnenzijde van je huis. Om maatwerk te kunnen leveren, zal onze installateur voor de meeste producten bij je thuis langskomen voor een inspectie. Deze inspectie vindt plaats nadat je akkoord hebt gegeven op de voorlopige offerte. Mocht het nodig zijn, dan zal de installateur een nieuwe prijsopgave doen. Indien dit niet nodig is, kan de installatie direct gepland worden.
Zonnepanelen hoef je niet te onderhouden. Af en toe schoonmaken is wel zinvol.
De omvormer hoef je ook niet te onderhouden. Zorg wel dat hij niet te warm hangt en haal een keer de stofdoek eroverheen. De omvormer zal eerder kapot gaan dan de panelen zelf. Na een jaar of 10 moet je hem misschien een keer vervangen. Maar regulier onderhoud is niet nodig.
Micro-omvormers zitten direct achter de panelen. Daar kun je als consument helemaal niets aan doen. Ze hebben vaak hele lange garanties. En als er toch eentje kapot gaat, doen de andere panelen het nog net zo goed.
De btw op zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 afgeschaft. De btw gaat omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Particulieren hoeven de btw dan niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.
Bij stroomuitval werken je zonnepanelen niet meer. Om de zonnepanelen stroom te laten leveren moet de omvormer altijd blijven werken. Zonder netspanning schakelt deze uit.
Met een speciale omvormer, gekoppeld aan een kostbaar accupakket, is het wel mogelijk om onafhankelijk van het net te worden, maar dit is in Nederland bepaald niet rendabel. Voor bijvoorbeeld op de volkstuin, waar geen stroomaansluiting is, zijn er wel kleine zonne-energiesystemen met accu te koop.
In bijna alle gevallen heeft u voor zonnepanelen geen vergunning nodig. Een uitzondering is in het geval u in een monument woont of als ueen woning heeft met een beschermd stad of dorpsgezicht. Controleer bij uw gemeente wat de regels zijn voor uw huis. U kunt ook het omgevingsloket controleren.